Crypto Markt verliest meer dan $ 200 miljard terwijl Russische raketten Oekraïne en Bitcoin raken

 

De markt voor cryptocurrency heeft ongeveer 200 miljard dollar verloren nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen. De totale marktkapitalisatie kelderde van 1,7 biljoen USD naar 1,5 biljoen USD, volgens CoinMarketCap. Dergelijke dieptepunten zagen we eind juli vorig jaar het laatst.

Gisteren kondigde Vladimir Poetin, de president van Rusland, aan dat hij een "speciale militaire operatie" zal opzetten. Sinds de aankondiging is Rusland begonnen met het bestoken van Oekraïne met raketten.

Er zijn ook berichten naar voren gekomen dat Rusland de activiteiten op zijn aandelenmarkt heeft stopgezet, waardoor de stemming op de markten in heel Azië is gedempt.

De Bitcoin (BTC) koers is met meer dan acht procent gedaald, terwijl Ethereum (ETH) de afgelopen 24 uur meer dan 12 procent heeft verloren. Andere munten die het zwaarst zijn getroffen door de ineenstorting van de markt zijn Binance Coin (BNB), Ripple (XRP), Solana (SOL) en Cardano (ADA).

Afgezien van een ramp op de spotmarkt, hebben cryptohandelaren in futures volgens Coinglass meer dan 450 miljoen dollar verloren. Uit gegevens van het platform blijkt dat 153.675 handelaren binnen 24 uur werden geliquideerd.

 

Van het totale bedrag vertegenwoordigen Bitcoin-liquidaties het hoogste bedrag met 145,87 miljoen US dollar, gevolgd door Ethereum (123,02 miljoen USD), Luna (15,90 miljoen USD), SOL (13,01 miljoen USD) en XRP (10,34 miljoen USD).

De meeste liquidaties waren van invloed op handelaren die longposities hadden of die gokten op een stijging van de activaprijzen. Binance, OKEx, Bybit, FTX en Huobi waren de leidende topbeurzen waar de meeste liquidaties plaatsvonden.

Hoewel de totale cryptomarktkapitalisatie is gedaald, onthulde een recent rapport van Coindesk dat rijke Oekraïners massaal naar crypto-exchanges stromen om fiat om te zetten in virtuele activa, meestal Tether (USD), een stablecoin die de Amerikaanse dollar volgt.

Het rapport merkte op dat "de USDT lokaal beperkt is, dus kopers kunnen het niet eens kopen tegen een premie van 4%." De belangrijkste reden is dat het aantal mensen dat in crypto wil stappen veel hoger is dan degenen die hun activa willen verkopen.

Ethereum-oprichter Vitalik Buterin: “Het besluit van Poetin is "een misdaad tegen" Oekraïners en Russen”

Veteranen uit de crypto-industrie, zoals Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, hebben hun teleurstelling uitgesproken over de beslissing van Poetin. In een vertaalde versie van zijn tweet merkte Buterin op dat de acties van Poetin “een misdaad tegen het Oekraïense en Russische volk” zijn.

Anderen die commentaar gaven op de kwestie merkten op dat "soms […] het niet alleen om de markt gaat", en we mogen niet vergeten dat er "echte mensen in deze situaties leven".

Volgens Anthony Pompliano zal het effect van het conflict tussen Rusland en Oekraïne een wereldwijde greep krijgen, aangezien Rusland tot de top drie van olieproducenten wereldwijd behoort.

Waarom vecht Rusland tegen Oekraïne?

Pro-Russische separatisten riepen kort na de annexatie van de Krim door Rusland in 2014 twee republieken uit in het oostelijke deel van het land, tegen de wil van Oekraïne in.

Wat volgde waren conflicten waarbij een vredesakkoord werd opgesteld dat "Minsk-akkoorden" werd genoemd. De twee landen geven elkaar echter de schuld van het schenden van de voorwaarden van de overeenkomst, vandaar het huidige conflict.

Ander nieuws

Canadese regering trekt de Emergencies Act in

Terwijl Russische raketten Oekraïne en Bitcoin raakten, heeft de Canadese regering de Emergencies Act ingetrokken, waardoor het BTC-donaties aan Freedom Convoy, een groep Canadese vrachtwagenchauffeurs die protesteren tegen vastgestelde COVID19-vaccinatiemandaten, toestaat.

De premier van het land, Justin Trudeau, zei dat "de situatie niet langer een noodsituatie is", dus het is niet nodig om de wet geactiveerd te houden. In een tweet merkte Trudeau op dat de daad bedoeld was om "vrede en orde" terug te brengen zonder de "rechten en vrijheden" van de Canadezen te schaden.

De Canadese premier voegde eraan toe dat deactivering van de Emergencies Act de weg vrijmaakt voor het gebruik van “bestaande wetten en lokale handhavingsautoriteiten [om] mensen te beschermen.”

Kraken CEO Jesse Powell vraagt ​​zich af of de regering uw "beste belangen voor ogen heeft"

De regering van Trudeau is al begonnen met het deblokkeren van bankrekeningen die zijn gekoppeld aan Freedom Convoy-demonstranten. Volgens Isabelle Jacques, de tweede in bevel bij het ministerie van Financiën, is de oefening om de bevriezing te ontdooien "onder voorbehoud van eventuele nieuwe informatie die de RCMP [Royal Canadian Mounted Police] heeft."

Demonstranten wendden zich tot Bitcoin-donaties nadat de overheid hun gebruik van traditionele fondsenwervende websites zoals GoFundMe had beperkt. Op 15 februari hadden ze Bitcoin ter waarde van iets meer dan 900.000 dollar ontvangen.

De stap om de Emergencies Act in te roepen en bankrekeningen te bevriezen, maakte sleutelfiguren in de crypto-sector boos. Jesse Powell, de CEO van de crypto-exchange Kraken, vertelde bijvoorbeeld aan Forbes dat mensen zich moeten gaan afvragen "of de overheid [altijd] hun belangen voor ogen heeft."

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram