Twee Amerikaanse staten nemen het Celcius' BTC Rente product op de korrel, voormalig CEO van Bitcoin Exchange gearresteerd in Polen

rente op crypto 

Regelgevers in New Jersey en Texas hebben hun bezorgdheid geuit over de op crypto gebaseerde renterekeningen van Celsius. De effectenwaakhond van New Jersey, het New Jersey Bureau of Securities, heeft het cryptocurrency-bedrijf bevolen om tegen het einde van volgende maand te stoppen met het aanbieden van de rente-producten aan klanten in de staat.

Volgens Andrew Bruck, de waarnemend procureur-generaal, "zijn financiële bedrijven die actief zijn op de cryptocurrency-markt op de hoogte en zij moeten voldoen aan de wetten ter bescherming van investeerders in New Jersey." De waarnemend procureur-generaal voegde eraan toe dat crypto-gerichte bedrijven niet "immuun zijn voor toezicht".

Dit is de tweede keer dat de effectentoezichthouder van New Jersey zich op een cryptobedrijf heeft gestort dat hoogrentende rekeningen aanbiedt. In juli gaf de toezichthouder een soortgelijke waarschuwing aan BlockFi, een ander Bitcoin-leenplatform dat rekeningen met hoge rente aanbiedt.

Christopher Gerold, het hoofd van het Bureau, zei dat ze "toegewijd zijn om investeerders op te leiden en te beschermen tegen bedrijven", die erop uit zijn om tegen de wetten van de staat te handelen.

De toezichthouder beschuldigde Celsius ook van het niet bekendmaken aan klanten dat het product niet is geregistreerd "bij een federale toezichthouder op het gebied van effecten".

Texas nodigt Celsius uit voor een administratieve hoorzitting

Hetzelfde ongeluk overkwam het cryptobedrijf in Texas. De Texaanse effectenwaakhond, TSSB (Texas State Securities Board), gaf een bevel aan Celsius om te verschijnen in een hoorzitting op 14 februari volgend jaar.

Volgens TSSB "wordt de hoorzitting gehouden […] om te bepalen of een voorstel voor een besluit moet worden uitgevaardigd voor het invoeren van een last onder dwangsom tegen Celsius Network."

Interessant is dat, net als in New Jersey, Texas Celsius ook beschuldigt van "het niet vrijgeven van materiële informatie" om investeerders te helpen weloverwogen beslissingen te nemen. Deze informatie omvat de risico's die verbonden zijn aan het omgaan met 'niet-geregistreerde effecten'.

TSSB stelt dat Celsius handelt in strijd met de effectenwetten van de staat die effecten definiëren als bankbiljetten, investeringscontracten en 'bewijs van schulden'. TSSB voegde eraan toe dat op cryptocurrency gebaseerde investeringen niet boven de wet staan.

Tijdens de administratieve hoorzitting zullen beide partijen toelaatbaar bewijs kunnen overleggen waarom de staat wel of niet een last onder dwangsom zou moeten uitvaardigen.

De SEC is "Betrokken bij intimidatietactieken", Brian Armstrong

De hoge rente-accounts van Celsius vereisen dat gebruikers lid worden van het platform en Bitcoin (BTC) of andere ondersteunde cryptocurrencies storten. Vervolgens leent Celsius de cryptovaluta uit en ontvangen de gebruikers rente over het gestorte geld.

In de meeste gevallen is de verdiende rente hoger dan die van traditionele financiële instellingen. Celsius merkt op dat je binnen enkele minuten "tot 17,78% APY" kunt verdienen.

Onlangs waarschuwde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) Coinbase ook voor het aanbieden van een vergelijkbaar high-yieldproduct.

In juni gaf Coinbase aan dat het van plan is een product met hoge rente aan te bieden, genaamd Lend. De beurs had de intentie om tot 4 procent rente op spaargeld te bieden.

Volgens Paul Grewal, de juridische chef van Coinbase, is de exchange de afgelopen zes maanden in gesprek geweest met de toezichthouder over het product. De CEO van de beurs, Brian Armstrong, betreurde echter dat de effectentoezichthouder "zich bezighoudt met intimidatietactieken achter gesloten deuren".

Armstrong voegde eraan toe dat "whatever their theory is here, it feels like a reach/land grab vs. other regulators."

Voormalig CEO van Wex Exchange gearresteerd, uitleveringsgesprekken aan de gang

Terwijl toezichthouders zich bezighouden met cryptoprojecten voor het uitgeven van niet-geregistreerde producten, hebben wetshandhavingsinstanties Dmitry Vasiliev, de ex-CEO van Wex, een Bitcoin-exchange, gearresteerd.

Wex, een Russische crypto-exchange, was voorheen bekend als BTC-e. De vorige naam werd echter geassocieerd met duistere transacties tijdens de beginjaren van cryptocurrency. Er wordt bijvoorbeeld aangenomen dat BTC-e heeft geholpen bij het witwassen van BTC-opbrengsten van Mount Gox en andere crypto-exchange-hacks die het crypto-ecosysteem toendertijd opschudden.

Ondanks dat hij onschuldig is in Polen, wordt Vasiliev gezocht door Kazachstan en andere landen voor beschuldigingen van fraude. Het gerucht gaat dan ook dat Polen in onderhandeling is m.b.t. uitlevering.

Toen hij een medewerker van BTC-e was, hielp hij naar verluidt Chinese gebruikers om op het platform te handelen. De Bitcoin-exchange werd later in 2017 gesloten. De vermeende CEO, Alexander Vinnik, werd echter veroordeeld voor het zes jaar lang witwassen van meer dan vier miljard dollar.

Nadat Vinnick in Griekenland was gearresteerd, nam Vasiliev de operatie van BTC-e over, maar veranderde de naam van het platform in Wex. Twaalf maanden na de rebranding behoorde de beurs tot de tien belangrijkste beurzen op basis van dagelijks handelsvolume.

Later blokkeerde Binance de adressen van de nieuwe exchange omdat ze naar verluidt betrokken waren bij het witwassen van geld. Dit begon de reputatie van Wex nergatief te beïnvloeden, wat leidde tot het ten onder gaan van de exchange.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram