Bitcoin vestigt twee tot de verbeelding sprekende koersrecords op één dag

Bitcoin koers 50.000 euro 

Bitcoin, de populairste cryptomunt en de meest waardevolle wat betreft marktkapitalisatie, is vandaag naar boven toe uitgebroken en heeft daarmee de consolidatiefase van de afgelopen weken definitief achter zich gelaten. In het proces werden twee belangrijke koersrecords bereikt. In Amerikaanse dollars, waar de Bitcoin koers meestal in wordt uitgedrukt, bereikte de cryptovaluta een waarde van maar liefst $ 60.000. Vrijwel tegelijkertijd werd ook in euro’s een belangrijke grens geslecht. Eén Bitcoin is nu ruim 50.000 euro waard.

Vandaag vollop tevredenheid en happy gezichten dus, onder Bitcoin beleggers. Hoeveel winst er is gemaakt hangt natuurlijk sterk af van op welk niveau de BTC is aangekocht, maar als je bedenkt dat je in de eerste helft van vorig jaar nog BTC onder $10.000 per stuk kon kopen, dan weet je dat er nu veel Bitcoin beleggers op hele mooie winsten zitten.

Bitcoin halving

Eén van de belangrijkste oorzaken achter deze nieuwe bull-fase voor de BTC koers is de Bitcoin halving die op 12 mei vorig jaar plaatsvond. Op die dag halveerde de block-beloning voor miners, waarmee hun BTC opbrengst van de ene op de andere dag werd gehalveerd. Gevolg hiervan was dat er ook nog maar half zoveel nieuwe Bitcoins op de markt kwamen als daarvoor en dat had een opdrijvend effect op de koers. Zo’n halvering van de block-beloning vindt ongeveer eens in de vier jaar plaats en tot nu toe werd het iedere keer gevolgd door een sterke bullmarkt die de koers naar nieuwe hoogten bracht.

Institutioneel geld

Groot verschil met eerdere Bitcoin bullmarkten is echter dat er nu ook veel institutioneel geld de Bitcoinmarkt instroomt. Veel bedrijven en beleggingsfondsen beginnen de waarde van de cryptovaluta in te zien en zijn begonnen met er in te investeren. En waar particulieren voor duizenden euro’s Bitcoin kopen, doen bedrijven en beleggingsfondsen dat met tientallen miljoenen of zelfs miljarden tegelijk. Eén van de laatste en meest tot de verbeelding sprekende voorbeelden daarvan was de Amerikaanse elektrische autofabrikant Tesla, die voor 1,5 miljard dollar aan Bitcoin kocht. Maar ook grote bedrijven als Microstrategy en Square zetten Bitcoin op de balans en betalingsgiganten als Paypal en Mastercard maakten bekend dat ze cryptodiensten zouden gaan aanbieden aan hun klanten.

Angst voor inflatie

Een andere belangrijke factor die bijdraagt aan het huidige succes van Bitcoin is de angst voor inflatie. Om de economische gevolgen van de coronamaatregelen het hoofd te bieden, drukken regeringen wereldwijd grote hoeveelheden geld om de stimuleringspakketten te kunnen financieren. Daarnaast hebben de grote centrale banken aangegeven de rente voorlopig (extreem) laag te houden. Dit alles werkt inflatie in de hand en uit angst hiervoor vluchten mensen in assets die liquide zijn, maar niet kunnen worden bijgedrukt door de overheid. Bitcoin blijkt hier een uitgelezen vehicel voor te zijn, naast het traditionele goud.

Hoe nu verder?

Dit alles heeft geleid tot een sterke bullmarkt voor Bitcoin en vandaag zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn dat er tot de verbeelding sprekende mijlpalen worden bereikt. De consensus onder de meeste analisten is toch wel dat de Bitcoin koers in ieder geval een niveau van $100.000 zou moeten kunnen bereiken dit jaar. Er worden echter ook veel hogere niveau’s genoemd. Het bekende Stock to Flow (S2F) – model van de Nederlandse analist PlanB, voorpelt bijvoorbeeld een koers van $ 288.000 tegen het einde van dit jaar. Tijdens de vorige bullmarkt deed de BTC koers 20x z’n oude top (20 x $1000 = $20.000). Wanneer dat nu weer zou gebeuren zou de Bitcoin koers een waarde van $ 400.000 kunnen bereiken tijdens deze bullcyclus. Echter, hoe hoger de koers, hoe meer geld er nodig is om de koers te verdubbelen, dus waarschijnlijk zullen we nu wat lager uitkomen dan 20x.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste Bitcoin nieuws? Volg ons in de Google nieuws app, op Twitter of Instagram

Bitcoin koers grafiek