Amerikaanse Federale overheid klaagt BitMEX Cryptocurrency Derivatives Exchange aan

rechtzaak tegen crypto-exchange Bitmex 

Afbeeldingsbron: pixabay.com

De belangrijkste regulator voor de handel in futures in de Verenigde Staten, de Commodities and Futures Trading Commission (CFTC), heeft een civiele rechtszaak aangespannen tegen cryptocurrency-futures en derivatenbeurs BitMEX bij een rechtbank op districtsniveau in de staat New York. De federale toezichthouder beschuldigt BitMEX ervan te werken zonder vergunning in veel Amerikaanse staten en van overtreding van verschillende andere belangrijke voorschriften, waaronder het niet implementeren van antiwitwasprocedures (AML). BitMEX-eigenaren en mede-oprichters Arthur Heyes, Ben Dolo en Samuel Reed worden genoemd als de beschuldigde in de zaak.

Wat is BitMEX?

BitMEX is 's werelds grootste cryptocurrency-futures- en derivatenbeurs. Er worden dagelijks voor honderden miljoenen dollars aan futures en andere derivaten verhandeld en het is nu al een lange tijd de leider van de crypto-derivaten industrie.

De rol van Amerikaanse federale agentschappen

De Amerikaanse toezichthouders maken zich al langere tijd zorgen over de groei van de "Bitcoin-industrie" en hebben sindsdien verschillende directe en indirecte manoeuvres uitgevoerd om deze in te dammen. Ze zijn geïrriteerd door het gedecentraliseerde P2P-karakter van de sector en het feit dat gebruikers hun activa effectief kunnen verbergen voor de belastingdienst door als het ware van het fiat-netwerk af te gaan. Vanwege sommige pro-cryptowetgeving op staats- en federaal niveau, rechterlijke beslissingen en belangenbehartiging van pressiegroepen, kunnen ze deze platforms in veel gevallen echter niet rechtstreeks worden aangepakt. Een beurs als BitMEX lijkt dus een gemakkelijker doelwit voor de CFTC, vooral omdat de handel in cryptocurrency-derivaten in de VS is verboden, terwijl cryptocurrency-handel gedeeltelijk onder de wet valt. Futures, swaps en andere derivaten zijn momenteel niet beschermd in de VS en CFTC gebruikt deze case om een ​​precedent te scheppen voor toekomstige regulering. Het hele drama van de derivatenhandel is al twee jaar aan de gang en nog steeds is er geen Exchange Traded Fund (ETF) toegestaan ​​door de CFTC of de Securities and Exchange Commission (SEC).

De beschuldigingen tegen BitMEX

In de civiele rechtszaak heeft de CFTC enkele ernstige aantijgingen geuit tegen de topmanagers van BitMEX, waarvan sommige best legitiem zijn. BitMEX werkt bijvoorbeeld niet alleen zonder enige vorm van registratie, maar biedt ook onnatuurlijke hefbomen die soms wel tot 100x kunnen oplopen. Dit soort hefboomwerking is behoorlijk gevaarlijk en kan roekeloze speculatie op de markten bevorderen en dit is dan ook iets wat vaak wordt gezien in de crypto-markt. De exchange biedt praktisch tot biljoenen dollars aan hefboomwerking zonder de regels te hoeven naleven die vereist zijn voor reguliere derivatenbeurzen.

De voorzitter van de CFTC, Heath P.Tarbert, zei:

“...., Nieuwe en innovatieve financiële producten kunnen alleen gedijen als er marktintegriteit is. We kunnen niet toestaan ​​dat slechte actoren die de wet overtreden, een voordeel behalen ten opzichte van exchanges die het juiste doen door onze regels na te leven. '

Andere beschuldigingen tegen BitMEX zijn onder meer niet-naleving van AML-voorschriften en schending van de Bank Secrecy Act, een federale overtreding die strafbaar is gesteld met gevangenisstraf.

Conclusie

De zaak van de Amerikaanse CFTC tegen BitMEX is waarschijnlijk een precedentbepalende stap voor toekomstige gerechtelijke gevechten tegen cryptocurrencie-exchanges en hun derivaten. Sommige acties van BitMEX zijn inderdaad roekeloos of bevorderen roekeloos speculatief gedrag. Nu valt nog te bezien of de rechtbank de exchange ronduit zal verbieden of deze zal laten gaan met een paar boetes en dergelijke, of zelfs aankondigt dat de federale toezichthouder geen enkele autoriteit over hen heeft. Gezien de anti-crypto-houding van het district New York in het algemeen, zou BitMEX enkele straffen kunnen verwachten, vooral gezien het feit dat sommige van hun hefboom-producten onnatuurlijk speculatief zijn.