Topmanager Morgan Stanley staat achter Bitcoin

Topmanager Morgan Stanley positief over Bitcoin 

Het is op zijn zachtst gezegd een tumultueus jaar geweest voor investeerders en voor de wereld in het algemeen. De aandelenmarkten, het meest populaire medium waar kleine beleggers hun geld in steken, waren turbulent en vol onzekerheid. Op het hoogtepunt van de COVID-19-pandemie in maart doken de markten op een alarmerende manier in het rood, waardoor de snelste bull-to-bear-markt omslag ontstond die we ooit hebben meegemaakt. Nog geen twee maanden later braken de belangrijkste indices, vooral de technologisch zware NASDAQ, uit tot recordhoogte. Als gevolg van al deze onzekerheid en volatiliteit zijn beleggers massaal naar veilige havens getrokken zoals goud of zilver, die de afgelopen maanden ook recordhoogtes hebben bereikt. Maar sommige traditioneel conservatieve instellingen in de investeringswereld beginnen te evolueren en veranderen met de tijd. Er is een nieuwe stabilisator voor investeerders in het spel en het is niet langer een edelmetaal, het is een digitale.

Ruchir Sharma over Bitcoin

Morgan Stanley topmanager Ruchir SharmaDe Chief Strategist of Investment Management en het hoofd van opkomende markten voor Morgan Stanley, Ruchir Sharma, heeft een omkeer gemaakt m.b.t. zijn mening over cryptocurrencies. In een recent interview met CNN prees hij Bitcoin als een zekere investering in deze zeer onzekere tijden. Sharma legt uit dat de toestand van de huidige aandelenmarkten bij elkaar wordt gehouden door de Federal Reserve die geld blijft drukken om te proberen eventuele problemen op te lossen die de verslagen economie mogelijk heeft. Aandelen zouden het langere tijd moeilijk kunnen krijgen terwijl de wereld probeert een weg te vinden uit de nieuwe economische neergang als gevolg van het coronavirus Alternatieve investeringen zoals goud of bitcoin zouden wel eens een stabielere industrie kunnen blijken te zijn totdat de economie zich stabiliseert.

 

De Federal Reserve

Onlangs kondigde de Federal Reserve aan dat, om bedrijven en consumenten te helpen, de federale rentetarieven bijna nul zouden worden gehouden totdat de economie zich herstelt en de inflatie weer kan dalen. Sharma geloofde aanvankelijk dat een stijging van de huidige rentetarieven een klimaat zou kunnen creëren waarin veel van de grotere bedrijven moeite zouden kunnen hebben om even winstgevend te zijn, wat een negatief effect zou hebben op hun aandelenkoersen. Nu de Fed heeft aangekondigd dat de rentetarieven rond nul zullen blijven, zal het interessant zijn om te zien of Sharma zijn stelling over het diversifiëren van investeringen in zaken als cryptocurrencies of edelmetalen zal veranderen.

Te hoge waardering aandelenmarkt

De hoge prijzen van veel van de aandelen die een groot deel van de belangrijkste indices vormen, zijn een probleem volgens Sharma, en daarom verwacht hij dat er op korte termijn meer correctie zal komen waarmee de aandelenmarkt langzaam weer op aarde terug zal keren. Sharma is van mening dat, wanneer Amerika en de rest van de wereld langzaam weer uit de COVID-19-pandemie komen, de economie opnieuw zou moeten herstellen en versterken, wat zou kunnen helpen om de aandelenkoersen weer op een mooi nieuw evenwicht te brengen. Sharma waarschuwt wel dat de opgeblazen aandelenkoersen die we momenteel zien volgend jaar kunnen verdwijnen, omdat de steun die ze hebben gekregen van een nieuwe toestroom van investeerders die hun stimuleringscheques gedeeltelijk in de aandelenmarkt hebben gestopt, weer aan het werk zal gaan.

Generatiekloof m.b.t. Bitcoin vs edelmetalen 

De grote kloof in deze investerende generatie lijkt te zijn dat de oudere investeerders nog steeds massaal naar goud en zilver trekken als hun vangnet, terwijl jongere investeerders absoluut een grotere interesse in cryptocurrencies hebben getoond. Het is natuurlijk logisch als je bedenkt hoezeer Bitcoin een popcultuurfenomeen is geworden en hoe diepgeworteld het is in de digitale wereld waarin zoveel jonge investeerders zijn opgegroeid. Sharma is het hiermee eens en herhaalt een interessant verband tussen de twee generaties:

"Over het algemeen denk ik, dat wat dat u vertelt, is dat er een aanhoudend gevoel heerst dat gezien wat centrale banken doen op het gebied van het drukken van zoveel geld er een zoektocht is naar alternatieve activa, ik denk dat deze activa het goed kunnen blijven."

Het is absoluut een interessante vergelijking om hier te maken, want ondanks hoe verschillend goud en cryptocurrencies zijn, is dezelfde basisboodschap dat beleggers te maken hebben met onzekerheid op de financiële markten en op zoek zijn naar een veiligere plek om hun geld te parkeren.

Rendementen 

Natuurlijk zijn ze stabieler dan beleggingen in aandelen, maar de meeste beleggers weten ook dat er op de lange termijn geen vervanging is voor het hoge rendement dat aandelen geven. Sharma haalt statistieken aan over voor inflatie gecorrigeerde rendementen van de afgelopen eeuw. Bij goud is dat slechts 1% vergeleken met een gemiddeld rendement van 7% op de aandelenmarkt. Maar beleggers weten dit, en toch parkeren ze hun geld nog steeds in deze 'veiligere' assets. Goud is speculatief, en tot op zekere hoogte cryptocurrencies ook. Bitcoin en andere cryptocurrencies, maar vooral bitcoin, hebben dezelfde waargenomen stabiliteit als goud, maar met een veel hoger plafond voor groei. Sharma is niet de enige die deze trend opmerkt, aangezien andere analisten in de investeringswereld ook optimistisch zijn over Bitcoin, over aandelen en zelfs over goud.

Conclusie 

Het kan heel goed allemaal neerkomen op wat er gebeurt bij de presidentsverkiezingen in november, wanneer er mogelijk een nieuw presidentieel regime in het Witte Huis zal zijn. Veel mensen verwachten een verder wegzakken van de economie, wat er ook gebeurt, nu de Amerikaanse dollar al dreigt in te storten onder het gewicht van een opgeblazen markt. Als dit gebeurt, verwachten Sharma en andere Wall Street-analisten een enorme migratie van investeerders naar Bitcoin, weg van de volatiliteit van de aandelenmarkten. Sommige bedrijven hebben zich al ingedekt tegen een dreigende economische ramp door een deel van hun kasreserves in cryptocurrencies te investeren en zelfs CNBC Mad Money-presentator Jim Cramer verlegt veel van zijn investeringsfocus naar Bitcoin. Ten slotte, de beroemde voormalige hedgefondsbeheerder en CEO van Global Macro Investor en CEO van Realvision, Raoul Pal,  is zelfs nog optimistischer over Bitcoin en beweert dat het "de beste reserve en het beste onderpand ooit is". Nu al deze briljante investeerders hun aandacht richten op Bitcoin en weg van aandelen, hoeveel meer bevestiging heb je nodig dat cryptocurrencies legitiem zijn en zullen blijven als een zeer reële investering in de nabije toekomst.

 

 

 

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

Crypto koersen dalen ondanks goedkeuring van Hong Kong ETF’s

dinsdag, 16 april 2024 10:25

  De crypto koersen begonnen de sessie van maandag hoger, maar sloten net als aandelen de Amerikaanse handelssessie onder water af. Alle belangrijke indices daalden maandag doordat de Amerikaanse...

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

Bitcoin koers stijgt voor het eerst sinds maart boven $71.000

dinsdag, 09 april 2024 10:12

Bitcoin begon de tweede week van april bullish toen de koers tijdens de Aziatische handelssessie gisteren door de $71.000 steeg. Het is de eerste keer dat de Bitcoin koers erin slaagt dat...

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

Grayscale verwijdert Cardano uit z'n Large Cap fonds

maandag, 08 april 2024 16:31

Het Cardano (ADA) netwerk is niet meer onderdeel van het Grayscale Digital Large Cap (GDLC) fonds. Dat kondigde de grote asset manager aan op social media platform X als onderdeel van een periodieke...