Cosmos koers - Wat is Cosmos (ATOM)?

Cosmos koers

 

In bovenstaande grafiek wordt de Cosmos (ATOM) koers weergegeven in euro. Wil je Cosmos kopen? De makkelijkste en goedkoopste manier is via de Nederlandse crypto-broker/exchange Bitvavo. Lees meer over Bitvavo in onze Bitvavo review.

Bitvavo biedt momenteel een voordeel aan nieuwe klanten die zich aanmelden via deze website. Over de eerste 10.000 euro aan verhandelde cryptovaluta hoeven geen transactiekosten te worden betaald. 

Wat is Cosmos (ATOM) en hoe werkt het?

Schaalbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en onafhankelijkheid zijn belangrijke pijlers voor een cryptocurrency project. Helaas blijkt dit in de praktijk vaak minder eenvoudig uitvoerbaar te zijn. Dit is de reden dat Cosmos een ecosysteem aan het ontwikkelen is waar blockchains zich met elkaar kunnen verbinden. Cosmos noemt het zelf ook wel ‘het internet van blockchains’.

Het blockchain-project Cosmos wil een “internet van blockchains” creëren. Hierdoor zouden verschillende blockchain-netwerken met elkaar kunnen communiceren, wat verschillende voordelen met zich meebrengt. Maar wat is Cosmos (ATOM), hoe werkt het eigenlijk en wat maakt het zo uniek? Je leest er meer over in dit artikel.

Wat is Cosmos (ATOM)?  

Cosmos is een buitengewoon ambitieus project in een rijk van ambitieuze projecten. Het wil de blockchain worden die alle andere blockchains samenbrengt in zijn blockchain-interoperabiliteit platform.

Cosmos noemt zichzelf het meest aanpasbare, schaalbare, krachtige en interoperabele ecosysteem van verbonden blockchains. Het is een gedecentraliseerd netwerk van onafhankelijke blockchains, mogelijk gemaakt door Tendermint en andere Byzantijnse fouttolerante algoritmen. Het is Byzantijnse fouttolerantie waarmee een blockchain consensus kan bereiken, zelfs in een omgeving die mogelijk kwaadaardige knooppunten bevat.

Het Cosmos Network heeft de potentie om het “Internet of Blockchains” te worden, en wordt ook wel de Cosmos Hub genoemd. Cosmos is de eerste blockchain die op het Cosmos Network wordt gelanceerd en heeft als taak om andere blockchains (zones in het netwerk genoemd) te koppelen. Zodra deze koppelingen compleet zijn, kunnen tokens snel en veilig naadloos van de ene zone naar de andere worden overgebracht.

ATOM is de cryptovaluta van Cosmos en is vooral bedoelt voor staking- en financieringsdoeleinden. Cosmos heeft in April 2017 een fondsenwerving gehad waarbij 4.870 BTC en 247.9800 ETH werden verworven van investeerders. Op basis hiervan werden 168,475,963 ATOM uitgegeven en gedistribueerd naar de belanghebbenden en investeerders. ATOM is niet ontwikkeld om als een betalingsmiddel of voor waardeopslag, het is vooral ontwikkeld voor staking om zodoende het Cosmos netwerk te beveiligen.

Cosmos heeft een gedelegeerde Proof-of-Stake veiligheidsmodel waarbij de blockchains worden onderhouden door een selectie van uiteindelijk 300 blokproducenten. Dit zijn de Validators. Validators en Atom token houders die ATOMS delegeren naar Validators kunnen meer Atoms verdienen in de vorm transactiekosten door de uitvoering van het Tendermint consensus protocol. In het begin zullen transactiekosten worden betaald in Atoms, maar in de toekomst kan in elke goedgekeurde cryptovaluta binnen het Cosmos ecosystem worden betaald. Inderdaad, dit zou betekenen dat een Cosmos Validator bitcoins zou kunnen verdienen wanneer iemand gebruik maakt van het Cosmos blockchain ontwikkelingsplatform en internetwerk van blockchains.

De geschiedenis Cosmos (ATOM)

Cosmos en de ATOM coin is voortgekomen uit een ICO gehouden in april 2017. Er werd toen ongeveer 17 miljoen dollar opgehaald.

De Initial Coin Offering (ICO) vond plaats tussen 15 en 17 augustus 2017 en haalde met succes 24 miljoen dollar op in ETH en BTC. Een totaal van 236 miljoen ATOM tokens werd uitgegeven in deze ICO. De prijs die aan elk token voor de ICO werd toegekend, bedroeg 0,1 dollar.

De Interchain Foundation verdeelde de ATOM tokens als volgt:

  • 5% aan de oorspronkelijke investeerders.
  • 10% naar de Interchain Foundation.
  • 10% aan het bedrijf dat meewerkte aan de eerste ontwikkeling van Cosmos (All In Bits Inc.).
  • 75% verdeeld volgens de resultaten van particuliere en openbare fondsenwerving.

Hoe het werkt

Het gebrek aan de mogelijkheid tot samenwerking tussen verschillende blockchains is een obstakel dat Cosmos probeert op te lossen met zijn IBC-protocol. Met deze laatste kunnen verschillende blockchain-architecturen met elkaar communiceren, net zoals met de TCP/IP-suite (de protocollen die worden gebruikt om gegevens over het internet over te dragen).

Momenteel werkt de overgrote meerderheid van de blockchains geïsoleerd en communiceren ze niet echt met elkaar. Het is dus niet mogelijk om gegevens of munten/tokens tussen hen over te dragen.

De bruikbaarheid van blockchains is ook een probleem dat Cosmos probeert aan te pakken. Momenteel worden ontwikkelaars gedwongen toepassingen te optimaliseren voor de meerderheid van potentiële gebruikssituaties in plaats van zich te concentreren op één specifiek probleem.

Met Cosmos SDK is het dus de bedoeling dat ontwikkelaars zich in de eerste plaats concentreren op de problemen die ze proberen op te lossen, zodat ze geen tijd verspillen aan niet belangrijke zaken.

Om deze uitdagingen met succes aan te gaan is het netwerk georganiseerd volgens een systeem van zones en hubs: 

    Zones: deze functioneren als onafhankelijke blockchains.

    Hubs: deze zijn de centrale schakels tussen deze blockchains (zones).

Met deze organisatievorm fungeren de hubs als gecentraliseerde registers voor elke onafhankelijke blockchain op het Cosmos-netwerk. Tokens op de hubs kunnen ook worden uitgewisseld via het gebruik van de hubs.

Het token van Cosmos heet het ATOM token, en is het enige token van de blockchain.

Waar wordt het ATOM-token voor gebruikt?

Om de vele oplossingen van energie te voorzien, gebruikt Cosmos een systeem dat gebaseerd is op zijn eigen token ATOM en op andere tokens die gegroepeerd zijn onder de naam Photons.

ATOM zal ook worden gebruikt om de verschillende producten van het protocol van energie te voorzien en om deel te nemen aan het bestuur ervan. Deze tokens komen in aanmerking voor staking, zodat hun houders beloningen kunnen verdienen die gebaseerd zijn op het bedrag van de tokens die zijn geïnvesteerd in het beheer van het netwerk. De veiligheid van de Cosmos Hub wordt mede gegarandeerd door het aantal tokens dat is gestaked.

Als ATOM-houder heb je dus de mogelijkheid om de tokens in een pool te bewaren en beloningen te ontvangen voor je deelname aan de werking van het netwerk. Het is ook mogelijk om met het token de Cosmus Hub te besturen door te stemmen op voorstellen.

Photons worden gebruikt om transactiekosten te betalen op de Cosmos Hub. Aangezien elke zone zijn eigen tokens kan gebruiken, kunnen validators in de hubs transactiekosten die afhankelijk zijn aan de crypto munt/token. 2% van de betaalde transactiekosten gaan in een pool, terwijl de overige 98% rechtstreeks in de zakken van de validators gaat, afhankelijk van de grootte van de inzet.

Wat maakt Cosmos (ATOM) uniek?

Cosmos (ATOM) is een cryptocurrency en om vele redenen opmerkelijk. In het bijzonder heeft het een unieke benadering van de cryptocurrency-markt, waarbij het de hele blockchain-industrie bedient met het doel om de industrie samen te brengen.

Het Cosmos-netwerk bestaat uit verschillende “zones”, of aparte blockchains. Dit zijn blockchains die zijn verbonden met de centrale blockchain van Cosmos. Deze centrale blockchain draait op het Tendermint BFT-protocol, een implementatie van het proof-of-stake (POS) protocol, wat inhoudt dat je ATOM, de cryptocurrency van Cosmos, kunt staken. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het Cosmos-netwerk enorm schaalbaar is vergeleken met andere blockchain-netwerken.

Waar blockchain-netwerken als Ethereum de gemiddelde use-case mogelijk maakt, maakt Cosmos het mogelijk om allerlei specifieke toepassingen te realiseren door middel van een eigen blockchain. Denk bij mogelijke use-cases aan blockchain ID’s of het doen van snelle betalingen. Cosmos biedt een software development kit (SDK) waarmee ontwikkelaars gemakkelijk applicaties op Cosmos kunnen bouwen om deze specifieke toepassingen te kunnen realiseren. Dit draagt bij aan de makkelijkere implementatie van Cosmos’ techniek.

Waar Bitcoin blockchain 1.0 was en Ethereum blockchain 2.0, noemt Cosmos zichzelf blockchain 3.0 en dus de volgende stap in de evolutie van blockchain-technologie.

Nu je weet wat Cosmos is, en hoe het werkt, is het je waarschijnlijk al wel duidelijk geworden dat het veel voordelen met zich meebrengt. Het is een redelijk uniek project, dat er juist voor wil zorgen dat blockchains samenwerken, in plaats van dat ze met elkaar de concurrentie aan gaan. Om het nog eens extra duidelijk te maken, hebben we hier alle voordelen opgesomd:

  • Heeft als doel om een connectie te maken tussen verschillende blockchains waardoor er meer mogelijk is
  • De code is open-source en vrij beschikbaar.
  • Het systeem kan een verbazingwekkend (theoretisch gezien) aantal transacties per seconde verwerken.
  • De nodes die belast zijn met het valideren van de transacties krijgen een groot percentage van de vergoedingen (98%).
  • Het project is goed ontvangen binnen de crypto-community.
  • Door gebruik te maken van Cosmos, hebben bedrijven gemakkelijk toegang tot blockchain oplossingen.

 

Grid view
List view